Istorijski razvoj ki aikidoa

Aikido vodi poreklo od Aiki-jujutsua, koji se javlja još u feudalnom Japanu, krajem 9. veka. Kao osnivač ove veštine pominje se Saburo Yoshimitsu. Porodica, kasnije, dobija prezime Takeda. Sokaku Takeda počinje da podučava sistem Daito-ryu. Jedan od njegovih najuspešnijih učenika bio je Morihej Ueshiba, kasnije osnivač Aikidoa.

Morihej Ueshiba je rođen 1885.g. Učio je Daito-ryu, ali i druge sisteme borenja. Istovremeno, posvetio se učenju Omotokjo religije. Njegovo podučavanje aikidoa bilo je zasnovano na tom učenju, pa je za mnoge bilo nerazumljivo. Većina vežbača usvajala je tehnike, ali nisu došli do dubljeg razumevanja aikidoa. On nije objašnjavao šta je ki i kako razumeti ki. Preko tehnika on je demonstrirao snagu ki-ja. Posle njegove smrti, 1969.g., formirano je mnoštvo stilova u aikidou, ali se većina bavi tehnikama samoodbrane, a samo mali broj učitelja podučava aikido sa razumevanjem ki-ja. Najbolji učenici bili su mu : Koichi Tohei 10 dan, Kenji Tomiki 10 dan, Gyozo Shioda 9 dan, Tadashi Abe 8 dan, Hiroshi Tada 8 dan, Morihiro Saito 8 dan . . .
Koichi Tohei rođen je 1920.g. Bavio se džudom. Posle povrede i preležanog pleuritisa, dolazi u kontakt sa Ueshibom i postaje njegov najverniji i najbolji učenik. Paralelno sa učenjem aikidoa, bavi se Misogi disanjem i Zen meditacijom. Na taj način i sam dolazi do spoznaje o ujedinjenju uma i tela. On je dosta putovao i podučavao aikido, ali je uvek podučavao principe ujedinjenja uma i tela. Dugo je bio šef instruktora u Hombu dojou (Aikikai sistem - tradicionalni aikido). 1974 godine formira svoj sistem i naziva ga Shin shin toitsu aikido, što znači aikido sa ujedinjenim umom i telom. U sklopu ove veštine uvrstio je i vežbe disanja, mediteciju i kiacu. Neki od njegovih najboljih učenika su : Maruyama 9 dan, Ocuka 9 dan, Kataoka 9 dan, Koshiwaya 8 dan, Yoshigasaki 8 dan . . .

Kenjiro Yoshigasaki je rođen 1950.g. Studirao je yogu, i bavio se izučavanjem religija. Intenzivno je učio aikido kod učitelja Toheia. Postaje šef instruktora za Evropu, a 2003.g. formira svoju asocijaciju Ki no Kenkyukai Association Internacionale, koja je nezavisna od Ki no Kenkyukai asocijacije u Japanu, ali i dalje podučava ki aikido. Živi u Briselu i tokom godine održava mnoštvo seminara širom Sveta šireći svoj sistem aikidoa.

U Srbiji, ki aikido, se vežba od 1984.g. Pioniri ove veštine su: Milan Jeremić, Branislav Novko, Branko Blažičević, Zoran Marković, Aleksandar Stojković, Goran Kurnik . . .